ЕВРОПСКА ПИЈАЦА ЗА ЕВРОПСКУ ПАЛИЛУЛУ
26.04.2012
Поводом завршетка радова на санацији зелене пијаце на Палилули, овај локалитет, једне од најстаријих пијаца у граду, обишли су проф.др Миле Илић, председник Скупштине Града Ниша, проф.др Игор Новаковић председник Градске општине Палилула, Драгослав Ћирковић, председник Градске општине Медијана са директором ЈКП Тржница Ниш Небојшом Петровићем.

Ово је још један од објеката који је реализовала градска власт уз велико ангажовање општине Палилула и ЈКП „Тржница“. Ја верујем да ће грађани Ниша препознати нови простор. Они који овде буду радили имаће пристојне услове за рад. Сада остаје још само да се измести пруга и онда ће практично бити решени сви проблеми овог средишта Палилуле. Веома сам задовољан што смо на крају нашег мандата остварили још једно обећање и реализовали дату реч завршили један интересантан пројекат. У наредном периоду престоји реконструкција и осталих градских пијаца тако да они који буду дошли на власт имају тај задатак а ако ми останемо онда ћемо ми то реализовати, рекао је председник Скупштине Града Ниша, проф.др Миле Илић.

Палилулска пијаца ће тек од 1.маја добити потпуно нови изглед. У плану је организација мале свечаности поводом успешно завршеног посла, рекао је председник општине Палилула, проф.др Игор Новаковић. До сада је у санацију ове зелене пијаце уложено преко 10 милиона динара. Процена је да треба обезбедити још око 5 до 6 милиона за њено опремање. Као особа која је одрасла на овом простору и за мене је ово пре свега емотивно доживљавање Палилулске пијаце а након тога и професионално, нагласио је председник Новаковић.  Када је мало ко веровао да ће овај пројекат бити реализован ми смо нашу пијацу изградили у рекордном року. Наши грађани општине Палилула па и шире, као и запослени ЈКП „Тржница“ имаће бенефите од овога. Такође и пољопривредни произвођачи из наших насеља. Општина ће на новој пијаци имати један штанд за етно удружење „Палилула“ које ће продавати своје производе без општинске таксе.

Иначе, са новом пијацом уследио је и нови режим саобраћаја у Божидарчевој улици. Након петиције коју је потписало око 670 грађана, ова улица је постала једносмерна. Пројектован је и нови саобраћајни прстен око пијаце који ће омогућити одговарајући прилаз.

Ово је мала – велика ствар, ово су они битни и важни садржаји и потребе када су људи у питању, рекао је Драгослав Ћирковић председник општине Медијана. Пијаца се налази десетак метара од границе са нашом општином Медијана, тако да ће и моји медијанци имати ту благодет овога што се на Палилули изградило. Људи који би да оду на пијацу желе да им не капље за врат, да не газе блато. Овај пројекат је  уосталом мени изазов, као председнику општине Медијана, да нашу пијацу „Бошко Буха“ која је стварно у лошем стању, реконструјишемо и учинимо функционалнијом и модернијом. Мислим да је рукавица бачена.

По речима директора ЈКП Тржница Ниш, Небојше Петровића, капацитет зелене пијаце на Палилули биће око 100 тезги. Биће издвојен део за продају сира и млечних производа, тако да ми очекујемо да после празника крене комплетни рад пијаце. Лицитација ће се одржати у понедељак, 30.априла у 10 сати, тако да ћемо од 1.маја кренути са радом пијаце у новим условима. Иначе, почетна цена за лицитацију продајног простора-тезги биће у висини прошлогодишњих цена. Тржница овим простором добија много. Ако се сећате, рекао је директор Петровић, пијаца је била руинирана, кровна конструкција је била склона паду, тезге су биле бетонске. Сада Палилулска пијаца добија нови и модерни изглед тако да ће сви они који овде бораве, почев од пољопрвредних произвођача, продаваца воћа, поврћа и пиљарских производа имати изузетне услове за пословање а самим тим и грађани који гравитирају овом делу града, апсолутно добар избор и услове за куповину квалитетних производа. Извођач радова на санације Палилулске пијаце било је предузеће „МД ГИТ“ д.о.о.Ниш.